Waar moet je op letten als je een paard gaat kopen?

Shop nu je kerstkorting
paardje in de stal

Twee witte paarden grazendEen paard kopen doe je niet zomaar. Dit moet een weloverwogen keuze zijn, want je neemt daarmee de verantwoordelijkheid voor het welzijn van een dier. Dit doe je niet voor een paar weken of maanden, maar als het goed is voor een leven lang, en paarden kunnen een hoge leeftijd bereiken. Voordat je wilt overgaan tot paarden kopen moet je je dus goed beseffen waar je aan begint.

 

De verzorging kost veel tijd

Het verzorgen van een paard kost de nodige tijd. Je moet je paard dagelijks verzorgen en zeer regelmatig moet het paard worden geborsteld en gekamd en ook de hoeven moeten worden verzorgd. Als je daar onvoldoende tijd voor hebt dan is het misschien niet verstandig om zelf een paard te kopen. Je kunt dan beter contact opnemen met een manege als je bijvoorbeeld wilt gaan rijden. Zij hebben doorgaans paarden beschikbaar die je voor een buitenrit mee kunt nemen, uiteraard op voorwaarde dat je een ervaren ruiter bent.

Goede huisvesting voor paarden is belangrijk

Wil je paarden kopen dan moet je er ook voor zorgen dat ze goed gehuisvest worden. Een paard heeft een weide nodig waar hij lekker buiten kan lopen maar ook een beschutte stal of op zijn minst overdekte ruimte waar het paard in kan als het koud is of als het regent. De plaats waar je je paard in de wei of op stal hebt moet op niet al te grote afstand zijn zodat je je paard gemakkelijk kunt bezoeken. Natuurlijk kun je proberen iemand te vinden die voor je paard zorgt. Vooral jonge aspirant ruiters vinden het leuk om voor een paard te zorgen. Maar ook al besteed je de zorg uit, bedenk altijd dat jij uiteindelijk verantwoordelijk bent voor het welzijn en de gezondheid van je paard.

De medische kostenpaardje in de stal

De dierenarts is voor een paard niet goedkoop. Je paard moet regelmatig, in ieder geval jaarlijks, door de dierenarts worden gezien. Het gebit moet worden nagekeken en ook de algehele gezondheid moet worden beoordeeld. Soms is een behandeling nodig, zoals bijvoorbeeld het schoonmaken van het gebit. Een operatie kan ook aan de orde zijn, deze worden doorgaans alleen in gespecialiseerde universiteitsklinieken uitgevoerd met bijbehorend prijskaartje. Je kunt wel een verzekering afsluiten voor de dierenartskosten van je paard maar de premie daarvan is vaak erg hoog en veel zaken worden niet vergoed. Het is dus verstandig om hiervoor een speciaal potje te reserveren zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Waar kan ik het beste een paard kopen?

Natuurlijk kun je een paard kopen op een paardenmarkt of via verkoopsites zoals Marktplaats. Maar het is de vraag of dit in alle gevallen verstandig is. Je kunt beter een paard kopen via een gerenommeerde stal. Hier werken fokkers met ervaring. Het fokken  met merries en hengsten gebeurd op verantwoorde wijze. Een goede fokker kent de lijnen en weet dus ook of een paard geschikt is voor bijvoorbeeld dressuur of springsport. Ook is het belangrijk dat je vooraf weet hoe groot het paard ongeveer gaat worden. De schofthoogte van de ouders is hiervoor een goede indicatie. Zeker als je zelf nog onvoldoende kennis hebt van paarden, is het verstandig om je te laten adviseren door een ervaren manegehouder. Hij kan vaak aan de hand van de ouders van een paard dat je op het oog hebt beoordelen of het paard geschikt is of niet.

Wat kost een paard?

Voor beroemde wedstrijdpaarden worden soms miljoenen neergeteld. Maar ook voor een redelijke prijs kun je een paard of pony kopen. Een paard voor het gezelschap, om op te rijden of om mee te doen aan regionale wedstrijd kun je voor enkele duizenden euro’s al aanschaffen. Als je meer eisen hebt, bijvoorbeeld qua stamboom of ras, moet je vaak dieper in de buidel tasten om paarden te kopen. Maar dit laatste is vaak weggelegd voor ervaren handelaren. Zij kopen soms bijvoorbeeld ook drachtige merries omdat ze weten dat beide ouders uit goede bloedlijnen afkomstig zijn. Omdat een paard zo’n 11 maanden drachtig is, is het niet ongebruikelijk om een drachtige merrie te verkopen.

Leg de lat niet te hoogMeisje met haar paard

Een paard kopen doe je in de eerste plaats voor jezelf. Je wilt een paard om ermee te gaan rijden of op een bepaald niveau wedstrijden mee te gaan doen. Als je hoge verwachtingen hebt, dan moet je keuze voor het paard daar ook op afgestemd zijn. Met andere woorden: een paard kopen dat nog nooit aan wedstrijden heeft meegedaan is mogelijk. Weet dan dat je wel heel wat uren in training moet investeren voordat je paard succesvol aan een wedstrijd kan meedoen. Koop een paard ook nooit met het idee hem/haar later weer door te verkopen om winst te maken. Als je goed wil zorgen voor je paard, is de bedoeling dat je voor hem of haar zorgt tot het dier overlijdt of naar een paardenrusthuis gaat.

Maak duidelijke afspraken bij de koop van een paard

Ga je een paard kopen, maak dan duidelijke afspraken. Wat is de prijs en wanneer moet er worden betaald? Wordt er een veterinaire keuring gedaan voordat het paard wordt verkocht en zo ja, wie neemt de kosten daarvan voor zijn rekening? Zijn er transportkosten en wie betaalt deze? Als alles duidelijk op papier staat kunnen hierover in ieder geval geen misverstanden ontstaan. Het komt helaas nogal eens voor dat een onervaren aspirant eigenaar in een opwelling een paard koopt omdat het zo’n lief dier is. Achteraf komt er dan aan het licht dat het dier medische problemen heeft. Natuurlijk kun je de vorige eigenaar hierop aanspreken, maar het kan gebeuren dat deze niet thuis geeft. Dan kun je voor onaangenaam hoge kosten komen te staan. Bezint eer je begint is hier dan ook zeker van toepassing!

 

Bekijk alle winterdekens

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie