Als je een paard hebt, of meerdere dieren, dan komt op een gegeven moment vast de vraag bij je op of het zinvol of zelfs noodzakelijk is om je paard te verzekeren tegen ziektekosten. Feit is dat de dierenarts niet goedkoop is. Zeker voor een paard kunnen de kosten snel oplopen. Kun je voor een hond of kat wellicht nog reserveren, voor een paard dat naar de dierenarts moet stijgen de kosten vaak snel. Je moet er dus rekening mee houden dat je hiervoor een buffer hebt. Als dat geld er niet is dan is een paardenverzekering zeker het overwegen waard.
Specialistische zorg
Lang niet alle dierenartsen zijn opgeleid om ‘landbouwdieren’ waar het paard ook onder valt, te behandelen. Als je paard ziek wordt moet je daarom vaak uitwijken naar een dierenarts die hiervoor wel de juiste opleiding heeft. En als er echt iets mis is, en het dier bijvoorbeeld geopereerd moet worden, dan is het in vrijwel alle gevallen nodig dat je paard wordt opgenomen, bijvoorbeeld in de kliniek van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De kosten kunnen dan rap oplopen tot duizenden euro’s. Je paard verzekeren kan dan het verschil maken tussen een behandeling of laten inslapen.
Hoe hoog is de premie voor een paardenverzekering?
Wil je je paard verzekeren dan betaal je een premie die afhangt van een aantal factoren. De meeste verzekeraars berekenen de premie voor een paardenverzekering aan de hand van de waarde van het paard. Het maakt dus nogal verschil of je een duur springpaard hebt of een gezellige pony waar je af en toe een ritje op maakt. Daarnaast is de leeftijd van het paard van belang. Bij een jonger dier is het risico lager en daarom betaal je minder premie. Een duurdere verzekering zal bij ziekte of een verwonding meer uitbetalen en een bredere dekking geven.
Voor welke dekking kies je?
Je kunt bij het afsluiten van een verzekering voor een paard kiezen uit verschillende dekkingen. Je kunt je paard bijvoorbeeld uitsluitend verzekeren tegen acuut overlijden. Dan wordt de waarde van je paard vergoed of een deel ervan, afhankelijk van de verzekering. Van dit geld kun je een nieuw paard kopen of de kosten van crematie of voor sectie betalen. Voor zo’n verzekering betaal je een lagere premie. Wil je je paard ook verzekeren als het ziek wordt, of als je je paard vanwege kreupelheid niet meer kunt ‘gebruiken’ om te rijden of te springen, dan is de premie uiteraard veel hoger. De verzekeraar loopt immers een groter risico.
Voordelen van een verzekering voor je paard
Het belangrijkste voordeel van een paarden verzekering is natuurlijk dat je je geen zorgen hoeft te maken als je paard ziek wordt of een blessure oploopt. Je kunt je paard door de dierenarts laten behandelen of indien nodig in een dierenkliniek laten opnemen. De verzekeraar zal de factuur van de medische kosten in de meeste gevallen rechtstreeks vergoeden zodat je dit geld niet hoeft voor te schieten.
Zitten er nadelen aan een verzekering voor je paard?
Het belangrijkste nadeel van een paardenverzekering is dat de premie hoog is. Je betaalt voor een verzekering voor je paard al snel een paar duizend euro per jaar. Als je de pech hebt dat je paard vaak ziek is of een blessure heeft dan zal je vast blij zijn met een verzekering. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je een gezond paard hebt en dat je al jaren premie betaalt zonder dat je een beroep op de verzekering hebt hoeven doen. Dan kan je het gevoel krijgen dat je ‘voor niets’ betaalt. Een verzekering is immers bedoeld om risico’s die je mogelijk, maar mogelijk ook niet, kunt lopen.
Uitbetaling is niet zeker
Als je paard op latere leeftijd iets gaat mankeren is de kans aanwezig dat een verzekering niet uitbetaalt. Dit hangt namelijk af van de voorwaarden in de polis. Er zijn paardenverzekeringen die n iet (meer) uitbetalen als een paard na een bepaalde leeftijd bepaalde klachten krijgt. Dan redeneert de verzekering dat de eigenaar dit had kunnen weten omdat oudere paarden nu eenmaal kwalen kunnen krijgen. Als je besluit om een verzekering voor je paard af te sluiten is het dus altijd belangrijk om de polisvoorwaarden goed te lezen. Dit voorkomt dat je voor een onaangename verrassing komt te staan als je voor je paard medische kosten moet maken.
Welke paarden verzekering moet ik kiezen?
Als je op het internet gaat zoeken zal je merken dat je verschillende maatschappijen tegenkomt die een paarden verzekering aanbieden. Welke je kiest hangt af van verschillende afwegingen. Allereerst moet je voor jezelf bepalen wat je wilt verzekeren. Wil je alleen een verzekering tegen onverwacht overlijden of wil je dat je paard ook voor medische kosten is verzekerd? Daarnaast speelt de leeftijd een rol. Een jong paard verzekeren is aanzienlijk goedkoper dan een paard dat al enkele jaren oud is.
Verder hanteren verzekeringen verschillende voorwaarden en vergoedingen voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Hier is vaak ook de te betalen premie op gebaseerd. Je zult voor je zelf een afweging moeten maken of de verzekering voldoende dekking biedt in relatie tot de te betalen premie.
Verzekeringspakketten
Bij de diverse verzekeraars die een verzekering voor paarden aanbieden kun je kiezen uit verschillende pakketten. Deze variëren uiteraard ook in prijs. Je kunt kiezen voor een ongevallenverzekering, die alleen uitkeert als het paard als gevolg van een ongeval overlijdt of niet langer geschikt is voor het doel dat op de polis vermeld staat. Je kunt ook kiezen voor een ‘doodverzekering’ die uitkeert als het paard als gevolg van een ongeval (inclusief brand) overlijdt. Voor zo’n verzekering betaal je een premie die varieert van 2,5 tot 3,5% van de waarde. Wil je je paar daarnaast ook verzekeren voor ziektekosten dan komt hier nog een opslag bovenop. Een ziektekostenverzekering kan vaak alleen worden afgesloten in combinatie met een verzekering tegen de financiële schade bij overlijden.
Wel of niet verzekeren?
Of je je paard verzekert hangt af van diverse omstandigheden. Als je wilt dat je schadeloos wordt gesteld als het paard overlijdt of niet langer geschikt is dan is een verzekering zeker het overwegen waard. Vind je een dergelijke verzekering niet nodig, bijvoorbeeld omdat het paard in zo’n geval toch al niet vervangen zal worden, dan kun je de verzekering achterwege laten. Zorg dan wel voor een ‘spaarpotje’ voor de medische kosten, inclusief noodzakelijke vaccinaties en het onderhoud van de hoeven.
Geef een reactie