Hoe leer je goed omgaan met je paard?

Shop nu je kerstkorting

Een paard is een imposant dier. Het is daarom des te meer bijzonder dat wij mensen ze zo dicht kunnen benaderen dat ze dingen van ons kunnen leren zoals een kar of koets trekken of het land bewerken. En niet te vergeten mogen we op hun rug zitten om een stuk met ze te gaan rijden. Maar daar gaat natuurlijk wel het nodige aan vooraf. Een paard gaat alleen de mens gehoorzamen als hij goed gesocialiseerd wordt.

Een veulen opvoeden als een puppy?

Moet je dan een veulen net zo opvoeden als een puppy? Natuurlijk geldt dat de socialisatie van een pup andere aspecten kent. Zo moet een pup zindelijk worden gemaakt en dat is bij een paard uiteraard niet nodig. Een pup moet leren aan een lijn te lopen en commando’s van zijn baas leren begrijpen en opvolgen zoals “zit”, “blijf” en “volgen”. Een veulen moet leren om met een bit in te lopen en daarop te reageren. De overeenkomst is dat paarden uiteraard ook op de stem van hun baas c.q. berijder reageren. Een hond zal echter eerder alleen naar zijn baas luisteren, terwijl paarden vaak door meerdere mensen worden verzorgd en bereden en dus gewend raken om naar verschillende mensen te luisteren en als het goed is hun commando’s op te volgen.

Zijn alle paarden geschikt voor socialisatie?

lief zwart veulentje

Het karakter van paarden hangt sterk af van het ras. En dan zit er ook nog verschil tussen hengsten, ruinen en merries. Een hengst is soms lastig te hanteren omdat hij door zijn hormonen geleid soms onverwachte dingen kan doen. Een ruin is vaak een stuk rustiger en daarom beter geschikt om te berijden of aan spring- of dressuursport mee te doen. Maar alles valt of staat met een goede en gedegen training en dat vraagt geduld. Het is niet zo dat een jong paard waarmee je gaat trainen binnen een paar weken met jou op zijn rug over een hek springt of een perfecte dressuur kür laat zien. Als je een bekende dressuurruiter of springruiter bezig ziet op een wedstijd moet je je realiseren dat hier jaren van training aan vooraf zijn gegaan. Heel veel paarden behalen nooit het hoogste niveau, net zoals dat voor mensen geldt.

Welk paardenras moet ik kiezen?

Er zijn verschillende paardenrassen bekend die geschikt zijn om te berijden. Sommige paardenrassen zijn vanwege hun uiterlijk of andere kwaliteiten erg populair. Op de 10e plaats in de top 10 van populairste paardenrassen staat de Arabier. Dit is waarschijnlijk het oudste paardenras ter wereld. Arabieren hebben een enorm goed uithoudingsvermogen, dat ze hebben aangeleerd in het gebied waar ze oorspronkelijk vandaan komen, het Arabisch Schiereiland. Je herkent een Arabier aan de karakteristieke knik in de neus. Op de 9e plaats vinden we de Amerikaanse Quarter Horse, vooral ingezet voor rodeo’s en andere western activiteiten vanwege zijn topprestaties als het gaat om korte afstanden.

Paardenrassen geschikt voor verschillende activiteiten

Sommige paardenrassen worden speciaal gefokt voor een bepaalde tak van sport. Zo fokten de Britten enkele eeuwen geleden de Britse volbloed, een paard dat goede prestaties leverde bij de paardenrennen, waar de Engelsen erg gek op zijn. De Tennessee Walking Horse, de nummer 7 van de top 10 populairste paardenrassen, werd in de Amerikaanse Burgeroorlog al gebruikt. Het is een paard met een zeer gelijkmatige stap, ideaal voor het afleggen van lange afstanden.

De populairste paarden ter wereld

Prachtig mooi paard

Op de tweede plaats in de top 10 van populaire paarden vinden we de warmbloedrassen. Hieronder vallen alle kruisingen tussen volbloed- en koudbloedige paarden. Door rassen te kruisen werden in de loop der eeuwen warmbloedige paardenrassen gecreëerd die heel veelzijdig zijn. Je kunt ze berijden maar ze zijn ook prima geschikt voor de sport. Het zijn vriendelijke, mooie maar ook sterke en snelle paarden die onder diverse omstandigheden uitstekend presteren. Het populairste paardenras en daarmee de nummer 1 van de top 10 is de Andalusiër. Dit paard komt, zoals de naam al verraadt, uit de Spaanse streek Andalusië. Dit paard heeft een trotse uitstraling en een stevig postuur. Een ideaal paard voor de dressuur. Daarom worden deze paarden soms ook in circussen gebruikt om hun kunsten daar aan het publiek te tonen.

Welk paard past bij mij?

Als je op zoek bent naar een paard is het belangrijk om vooraf goed te bedenken wat je daarmee wilt gaan doen. Wil je een paard om buitenritten mee te maken, of wil je aan wedstrijden in dressuur of springen mee gaan doen. Of wil je een paard dat vooral lekker in de wei mag staan en wat je graag wilt verzorgen? Bedenk hoe dan ook dat een paard een ‘werkdier” is en dat hij zich gaat vervelen als hij hele dagen niets te doen heeft. Laat je door een kenner goed adviseren voordat je tot de aankoop van een paard overgaat.

Bekijk alle winterdekens

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie